Stress spiser energi, glede og ro!

straengOverskuddslageret blir gradvis mindre, og det blir ubalanse og underskudd på flere kontoer. Av og til kommer ubalansen brått som følge av ekstra påkjenninger og utfordringer, men vel så ofte kommer den snikende. Vi låner litt fra overskuddskontoen og tenker at det blir snart bedre, at vi skal hente oss inn og gjøre positive innskudd som retter opp. Men så går dagene og ukene, og i stedet for påfyll og balanse, venner vi oss gradvis til å leve med underskudd.

Kjenner du følelsen? En uro som setter seg i kroppen og hodet og selv små ting blir store og uoverkommelige. Humøret svinger og skuldrene er like høye som klumpen i magen er tung. Når kvelden kommer og roen uteblir, kverner tankene rundt alt du skulle og burde, men ikke rakk i dag heller. Telefonene du ikke fikk tatt, epostene som ikke ble besvart, turen du ikke fikk gått og, …

Da lever du på kredit, og det er dyrt, også i dette regnskapet!

Stress er kroppens alarmberedskap som forteller deg at her er det fare på ferde, at du må mobilisere krefter og kløkt for å komme deg ut av situasjonen. Men ut av hva egentlig? Hva er faren som lurer? Dagene er fulle, ja, men du klarer ikke å sette fingeren på noe som skulle tilsi at du trenge å være i beredskap og på vakt.

Stress er mismatch mellom det vi opplever vi skal «prestere og levere» og det vi opplever vi er i stand yte. Jo større gap, jo større potensial for stress. Litt stress av og til toler vi alle, og det kan til og med være bra. Vi mobiliserer, blir kreative og løsningsfokuserte og får ting unna. Etterpå kan vi puste ut, hente oss inn igjen og klappe oss selv på skulderen og si vel blåst. Balansen og likevekten er gjenopprettet.

Men, når uroen blir sittende i kroppen selv etter at vi har fått unna det vi skal, når følelsen ikke slipper taket men tvert imot ser ut til å feste grepet fra dag til dag, da er stress ikke lenger bra. Og vedvarer det over tid kan det gi negative konsekvenser både for den det gjelder og for de som står rundt; privat eller i arbeidsfellesskapet. En stor del av dagens sykemeldinger har stressrelaterte årsaker. Derfor er det vel verdt å sette stressmestring på agendaen, også i jobbsammenheng.

Som coacher jobber vi mye med dette, både med enkeltkunder og med stressmestringskurs i  bedrifter. Mennesker i balanse, som opplever at de mestrer og møter både egne og andres forventinger, er jevnt over mer positivt innstilte, mer selvgående og mer engasjerte i organisasjonen. Viktig faktorer i alle arbeidsmiljø, og sterke buffere mot sykefravær og turnover.

Vil du har mer informasjon, få tilbud på kurs eller bestille en coachingtime, hører vi gjerne fra deg på telefon eller epost: mowe@mowe.as

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s